Gazdaság Külföld

2,7 százalékra emelkedett az infláció Csehországban

Februárban az éves  infláció 2,7 százalékra emelkedett Csehországban a januári 2,5 százalékról – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal hétfőn Prágában.

    A statisztikusok szerint az infláció gyorsulását leginkább az élelmiszerek és a lakhatási költségek árának emelkedése befolyásolta.
    Az előző hónaphoz viszonyítva februárban átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.
    Az élelmiszerek és az alkoholmentes üdítők árai a januári mérsékelt csökkenés után februárban 1,3 százalékkal emelkedtek. Nagymértékben, majdnem 60 százalékkal emelkedett a burgonya ára, és 25 százalékkal a friss zöldség ára. A tömény alkoholos italok 4,5 százalékkal, a sör 2,5 százalékkal, a dohánytermékek pedig 4,3 százalékkal voltak drágábbak februárban, mint egy éve.

    Ami a lakhatási költségeket illeti az áram ára 8,9 százalékkal, a földgázé 3,6 százalékkal, a melegvíz szolgáltatásé pedig 4,2 százalékkal emelkedett. A lakbérek átlagban 3,8 százalékkal voltak magasabbak.
    A ruházati cikkek ára februárban 3,2 százalékkal csökkent, a januári 2,4 százalékos csökkenés után. Az üzemanyagok ára csak 0,1 százalékkal emelkedett.
    Havi összehasonlításban szintén az élelmiszerek ára növekedett, a zöldségeké, például 7,6 százalékkal.


forrás: MTI 2019. március 11., hétfő 11:20
borítókép: freepik.com

LEAVE A RESPONSE

Az email címet nem tesszük közzé.