Gazdaság Pénzügy

Új termék kerülhet be a lakástakarékok kínálatába?

Tegnap este Varga Mihály, pénzügyminiszter törvényjavaslatot nyújtott be a kormány nevében, mely szerint a jövőben többek között eltörölnék a kamatadó fizetési kötelezettséget az állampapírok után, kibővítenék a lakástakarékpénztárak tevékenységi körét .

A parlament.hu-n megjelent javaslatból is látszik, hogy a kormány ösztönözni szeretné a lakosságot, hogy megtakarításaikat állampapírba fektessék. A Varga Mihály által benyújtott törvényjavaslat szerint a június elsejétől kibocsátott állampapírok után nem kell majd kamatadót fizetni, ezáltal magasabb hozamokat érhetnek el a befektetők. Jelenleg a Babakötvény az egyetlen olyan állampapír, mely kamatadó mentes, minden más állampapír típus esetén a kamatbevétel után 15% személyi jövedelem adót kell fizetni.

A kamatadó mentesség mellett bővíteni szeretnék az értékesítési csatornákat is. Jelenleg, ha valaki állampapírt kíván venni ezt a Magyar Államkincstárnál és kirendeltségein, illetve kereskedelmi bankokon keresztül teheti meg. A lakástakarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény módosításával ez a kör tovább bővülne, s a három lakástakarékpénztár (OTP Lakástakarék, Erste Lakástakarék és a Fundamenta) is beszállhatna az állampapírok forgalmazásába saját jogon vagy közvetítőként.

LEAVE A RESPONSE

Az email címet nem tesszük közzé.