Gazdaság Pénzügy

ÁKK: öt év alatt megdupláznák a lakossági állampapírok állományát

A cél az, hogy öt év alatt megduplázódjon a lakossági állampapírok állománya – mondta Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója csütörtök reggel az M1 aktuális csatornának és a Kossuth Rádiónak közösen adott interjúban. 

A kedden Varga Mihály által benyújtott törvényjavaslat szerint júniustól a lakossági állampapírok kamata adómentes lesz. Ezzel próbálja a kormány felpörgetni a magyar állampapír piacot.

Az intézkedéstől azt várják, hogy öt év alatt 5000 milliárd forintra, vagyis a duplájára nő a lakossági állampapírok állománya, amihez – a lejáratokat is figyelembe véve – évi 1000 milliárdos növekedésre van szükség – mondta az igazgató.

Az összeg nagyjából megegyezik az ország devizaadósságával, így – ha az ütem tartható – 2025-re leépíthető a devizaadósság.


A remények szerint így 2025 után már csak forintadóssága marad az országnak, amivel csökken az árfolyam- és más külső kockázat, biztonságosabbá válik az államadósság finanszírozása – mondta Barcza György.

Ha az Országgyűlés elfogadja a Pénzügyminisztérium keddi javaslatát a lakossági állampapírok kamatadó mentességén túl a magánszemélyek a bankszámla költségeiken is spórolhatnak.

Jelentősen csökken a pénzügyi tranzakciós illeték mértéke, a pénzintézetek lakossági ügyfelenként évi 800 forinttal letudhatják a tranzakciós illetékfizetési kötelezettségüket. A könnyítések összességesében akár 27 milliárd forintot is hagyhatnak a magánszemélyeknél – összegezte a PM.

forrás: MTI

LEAVE A RESPONSE

Az email címet nem tesszük közzé.