Gazdaság Pénzügy

A lakástakarék értékesítők pörgethetik fel az állampapír piacot

A kamatadómentesség és a lakástakarékok értékesítési hálózatának bevonásával ötezer milliárdos növekedést kíván elérni a kormány a lakossági állampapírállományban a következő öt évben.


„Olcsó, áttekinthető és vonzó hozamszintet biztosító megtakarítási terméket fejlesztene a Pénzügyminisztérium (PM) az állampapírokból” – mondta Gion Gábor, pénzügyekért felelős államtitkár a Világgazdaságnak adott interjújában.

Az állampapírok után járó kamatadó fizetési kötelezettség eltörlésével és az értékesítési csatornák kibővítésével a Pénzügyminisztérium tervei szerint 2023-ra 11 ezermilliárd forintra nőhet a lakossági állampapír állomány. Ez mintegy ötezermilliárdos növekedést jelentene a következő években. Ha sikerül teljesíteni a kitűzött célt, ezzel lenullázódna Magyarország devizaadóssága.

A törvényjavaslat alapján 2019. július 1. után vásárolt állampapírok hozama után a magánszemélyeknek nem kell megfizetni a 15 százalékos személyi jövedelemadót. Ezzel hosszú távon, éves szinten 13-17 milliárdot spórolhatnak majd meg a lakossági befektetők.

A március 25-i országgyűlési ülésen dől el, hogy a parlement elfogadja-e a benyújtott törvényjavaslatot, melyről itt írtunk bővebben.

Arra a kérdésre, hogy miért pont a lakástakarékokra esett a választás az állampapír értékesítési csatornák bővítésénél Gion Gábor a következőt nyilatkozta a Világgazdaságnak:

„Olyan értékesítői kört kerestünk, ahol biztosítható a termék prioritása a befektetések értékesítésében. A korábbi években azt tapasztaltuk, hogy a kereskedelmi bankok – önmagában teljesen érthetően – inkább saját megtakarítási termékeiket ajánlották az ügyfelek figyelmébe az állampapír helyett vagy mellett, így csökkentve a jegyzett mennyiséget.”


“Ezért most olyan csatornát kerestünk, ahol nincs saját befektetési termék a kínálati körben. A lakás-takarékpénztári piac ilyen, ráadásul egy tapasztalt, jó értékesítési hálózat áll készen az értékesítésre”
– tette hozzá az államtitkár.

LEAVE A RESPONSE

Az email címet nem tesszük közzé.