Pénzügy Vállalat

NHB Banknak vége, az OBA máris fizetett, de még nem mindenkinek

Az NHB Bank 756 betétese jogosult kártalanításra, közülük 412 magánszemély, 344 jogi személy; az ügyfelek egy része ezen a héten már megkapta a neki járó összeget – közölte az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) az MTI-vel pénteken.

Az OBA által az NHB Bank 756 betétesének fizetendő kártalanítás összesen 3,9 milliárd forint, ennek 33,6 százaléka magánszemélyeknek, 66,4 százaléka jogi személyeknek jár.
    
A kártalanításról az OBA levelet küldött minden, egyértelmű biztosítottsági jogosultsággal rendelkező betétesnek, tételesen bemutatva a kártalanítást megalapozó ügyféladatokat, valamint a törvényi előírások szerinti levonások (pl. kamatjövedelem adó) után a kártalanítás összegét. Az OBA átutalta a kártalanítás fedezetét a kifizető partnerbanknak, továbbá folyamatosan dolgozza fel és teljesít kifizetéseket új fizetési számlaszámot bejelentő, 500 000 forintot meg nem haladó kifizetési összeggel, vagy külföldi címmel rendelkező ügyfelek számára – áll a közleményben.
    
Az egyértelmű OBA biztosítottsági jogosultsággal rendelkező ügyfelek csoportja után az OBA az adatváltozást bejelentő, illetve további dokumentumokat igénylő (például elhunyt betétes utáni örökösödések) kártalanításokkal is foglalkozik.
    
Az OBA közleménye szerint az NHB Bank ügyfelei közül 500 000 forint fölötti kártalanítási összeggel 275 ügyfél rendelkezett, a részükre kifizetendő összeg 3,867 milliárd forint. 500 000 forint, vagy az alatti kártalanítási összeggel 481 ügyfél rendelkezett, a részükre kifizetendő összeg 27,6 millió forint. Az OBA által az ügyfelek részére átlagosan kifizetett összeg: 5 millió 151 ezer 901 forint.
    
A Magyar Nemzeti Bank március 14-i hatállyal vonta vissza NHB Növekedési és Hitel Bank Zrt.  működési engedélyét.

forrás: MTI
borítókép: freepik.com

LEAVE A RESPONSE

Az email címet nem tesszük közzé.