Gazdaság Pénzügy

Nemzeti Kötvény: minden eddiginél magasabb kamatokkal jön az új állampapír

Új, minden eddiginél kedvezőbb hozamokat nyújtó állampapír bevezetéséről döntött a kormány. A Nemzeti Kötvény júniusi bevezetésével a következő években jelentős mértékben szeretnék a lakossági állampapír-állományt növelni.

Varga Mihály, pénzügyminiszter szerint az új konstrukcióval a már meglévő állampapírokhoz képest magasabb kamat érhető el, ami fél év után 3,5 százalék, az első év végén 4 százalék, majd ezt követően évente további fél-fél százalékpontos emelkedéssel az ötéves futamidő lejártával 6 százalékot jelent.

Tehát elmondható, hogy az új állampapírral minden futamidőn nagyobb kamathoz jut a lakosság, mint amennyit az adott futamidőn jelenleg elérhető legjobb állampapír nyújt, ráadásul a nemrég elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően a kamat után adózni sem kell – mondta.

A kormány elsődleges célja, hogy a kisbefektetők számára is vonzóbbá tegye az állampapírokat” – jelentette ki Varga Mihály. Mint mondta: a konstrukcióval egy egyszerű és átlátható befektetési lehetőség jelenik a pénzügyi piacon, hiszen csak egyetlen számla szükséges hozzá, mely az ország bármely pontján könnyen elérhető a Magyar Államkincstár és a Magyar Posta kirendeltségein, a lakástakarék-hálózaton keresztül, valamint a kereskedelmi bankok fiókjaiban is.

A pénzügyminiszter szerint  a júniustól elérhető megtakarítási formával a lakosságnál lévő állampapír-állomány öt év alatt akár meg is duplázódhat, így 2023-ra elérheti a 11 ezer milliárd forintot. Az új konstrukcióval tovább erősödhet a belső megtakarítás és tovább csökkenhet a magyar gazdaság külső sérülékenysége.

Varga Mihály hangsúlyozta: a lakosság szerepvállalásával még stabilabbá és biztonságosabbá válik az államadósság finanszírozása. A devizaarány a 2011. év végi 52 százalékról 2018-ra 23 százalékra csökkent, a kormány célja, hogy ezt az arányt még tovább mérsékelje.

Hamarosan érkezik az új nyugdíjkötvény

A Privátbankár értesülései szerint az ÁKK a jövőben szűkítené az elérhető állampapírok körét, hogy ezzel is az újonnan bevezetésre kerülő Nemzeti Kötvény felé tereljék a lakosság figyelmét. A lap információi szerint a nyugdíjkötvény bevezetését a kormány augusztus-szemptemberre tervezi, melynek már meg is van a neve: Nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír (NYEMÁ).

Az új nyugdíjkötvényről Barcza György, az ÁKK vezetője árult el részleteket a Portfólió konferencián: a nyugdíjkötvény kamata infláció +1,7-3 százalék lesz majd, havonta 10-40 ezer forintot lehet betenni, illetve a megtakarításhoz a nyugdíjba vonuláskor lehet majd hozzáférni.

forrás: MTI, privatbankar.hu, portfolio.hu

LEAVE A RESPONSE

Az email címet nem tesszük közzé.