Gazdaság

Megugrott az infláció márciusban

Márciusban az infláció 3,7 százalékra emelkedett az előző havi 3,1 százalékosról. Az előző hónaphoz képest ezzel párhuzamosan a maginfláció 0,4 százalékponttal 3,8 százalékosra, az indirekt adóktól szűrt maginfláció pedig 0,3 százalékponttal 3,5 százalékra nőtt – közölte kedden az infláció mélyén rejlő folyamatok megragadására hivatott alapmutatókról a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzése. 

Az MNB által az indirekt adóktól szűrt maginfláció mellett számított másik alapmutató, a keresletérzékeny termékek inflációja 0,2 százalékponttal 3,4 százalékosra emelkedett márciusban, a harmadik mutató, a ritkán változó árú termékek indexe már februárban 0,3 százalékpontot ugrott és márciusban változatlanul 3,6 százalékon maradt.
    
A jegybank elemzése szerint a maginfláció emelkedését főként az iparcikkek gyorsuló árdinamikája és a dohánytermékeknek a jövedéki adóemelés következtében növekvő ára okozta. 
    
Az infláció megugrásához az üzemanyagok árdinamikájának – részben bázishatásokra visszavezethető – növekedése is jelentősen hozzájárult.
    
A feldolgozott élelmiszerek szezonálisan igazított és adószűrt árainak márciusi emelkedését főként a tej és tejtermékek drágulásával magyarázta az MNB és megjegyezte, hogy több termék drágulása a feldolgozatlan élelmiszerek szezonálisan igazított és adószűrt áremelkedését is kiváltotta. 

forrás: MTI
borítókép: freepik.com

LEAVE A RESPONSE

Az email címet nem tesszük közzé.