Gazdaság Pénzügy

Ösztönző a CSOK, viszont a Babaváró támogatás lesz a csúcs

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) ösztönző hatással van a gyermekvállalásra – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Novák Katalin azt mondta, indulása óta több mint százezer család igényelte a csok-ot, és több mint ötvenezer gyermek születését vállalták a támogatás felvételekor.

A családok előszeretettel választják ezt a támogatási lehetőségként, ha új otthonba költöznének vagy gyermekvállalás előtt állnak. Ez azt mutatja, hogy a csok valódi segítséget tud nyújtani a családoknak – hangsúlyozta.
    
Kitért arra is, július 1-jén hatályba lép a családvédelmi akcióterv négy pontja: bővül az otthonteremtési program, és a gyerekek születése esetén kérhető hitelelengedés, valamint elindul a babaváró támogatás és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása.

A kormány családvédelmi akciótervének intézkedései közül kiemelkedik a babaváró hitel, melynek lényege, hogy a fiatal házasok 10 millió forintos, kamatmentes személyi kölcsönre jogosultak július 1-től. A hitelt legkésőbb 2022. december 31-ig lehet igényelni.

Ki az aki jogosult erre a kamatmentes személyi kölcsönre?

Minden olyan házaspár, ahol:

  • a feleség már betöltötte a 18. életévét, de még nem érte el a 41 éves kort
  • legalább az egyik házastárs az első házasságában él
  • legalább az egyik házas fél 3 éve TB jogosult, vagy ugyanennyi ideig, vagy ideje felsőoktatási tanulmányokat folytat vagy folytatott
  • mindkét fél Magyarországi lakcímmel rendelkezik
  • az igénylők egyikének sincs a KHR-ben nyilvántartott tartozása
  • az igénylők köztartozásmentesek

Rendkívüli előny, hogy a babaváró támogatás szabadfelhasználású. Természetesen, a cél az, hogy ezt az összeget a gyermekünkkel kapcsolatos költségek fedezésére, akár ingatlanvásárlásra, felújításra, korszerűsítésre használjuk, ugyanakkor mivel szabadfelhasználású, így akár egy fél éves Seychelle-szigeteki nyaralásra is költhetjük a 10,000,000 Ft összeget.

Szintén jó hír, hogy az állam készfizető kezességének köszönhetően ingatlanfedezet nem szükséges.

Természetesen, elsősorban olyan fiatal házasoknak éri meg felvenni a babaváró hitelt, akik a következő 5 éven belül terveznek gyereket.

Szerencsére, viszont, az sem jelent minden esetben problémát, ha van valakinek már gyermeke. Igényelhető a támogatás akkor, ha:

  1. Ha mindkét igénylőnek ez az első házassága
  2. Ha az egyik házastárs legalább egy gyereket nevel, és legalább a pár egyik tagjának ez az első házassága.

Nem igényelhető a támogatás például, ha mindkét házastárs elvált és legalább az egyik gyereket nevel. Értelemszerűen abban az esetben sem jár, ha minkét fél elvált és vagy mindketten gyereket nevelnek.

Arra érdemes figyelni, hogy 2019.július 1. előtt született gyermekek nem, csupán július 1. után született gyermekek (már a 12 hetes magzattól) számítanak bele.

Milyen esetben válik vissza nem térítendő támogatássá a 10,000,000 Ft-os babaváró hitel?

Ha 2019. július 1. és 2022. december 31. között a házaspár igényli a babaváró hitelt, és az igényléstől számított 3 éven belül megszületik az első gyerek, vagy 12 hetes lesz a magzat. Ebben az esetben 3 évre felfüggeszti az állam a törlesztést. Ha ezalatt még egy gyerek születik, újabb három év haladékot kaphat az igénylő házaspár. Ha ebben az időszakban megszületik a 3. gyerek is, az egész tartozást elengedi az állam.

De abban az esetben is érdemes igénybe venni a támogatást, ha egy vagy két gyermeket tervezünk a következő időszakban. Ha az igényléstől számított 5 éven belül megszületik az első gyermek kamatmentes a babaváró hitel. Második gyermek születésénél pedig a tőketartozás 30%-át átvállalja az állam. Összességében tehát, minden esetben érdemes megigényelni a babaváró támogatást.

Ha csak azt vizsgáljuk, hogy a babaváró támogatás 2022. december 31-ig igényelhető és az igényléstől számított 5 éven belül meg kell születni a gyermeknek ahhoz, hogy kamatmentes hitel legyen, akkor is több százezer családról, gyermekről beszélünk.

Ez egy 8,5 éves időszakot jelent, az elmúlt 8,5 év alatt hozzávetőlegesen 750,000 gyermek születik. Egy családban átlagosan majdnem 2, azaz 1,9 gyermek születik. Akár ez jelentheti azt is, hogy a következő 8,5 év alatt 390-400,000 fiatal házas lesz jogosult a Babaváró hitel felvételére. A kérdés az, hogy a családvédelmi akcióterv elemei tovább növelik-e az évenkénti születéseket. Nem kérdés, hogy a magyar kormánynak a babaváró támogatással és a családvédelmi akcióterv további elemeivel a születésszám növelése a legfőbb célja.

Több bank is nyilatkozott a babaváró hitellel kapcsolatban, és úgy gondolják, hogy átlagosan 6-7,000,000 Ft-ot fognak felvenni a fiatal házasok. Ez az a támogatási forma, amit, ha tényleg tervezünk gyermeket, akkor mindenképp érdemes kihasználnia. Abban az esetben, ha ezt felvenné minden család a következő években (átlagosan 6,500,000Ft-ot), akkor több, mint 2,600 milliárd forintot fizetnének ki a bankok a magyar lakosság részére.

forrás: MTI
borítókép: freepik.com

LEAVE A RESPONSE

Az email címet nem tesszük közzé.